Monday, August 30, 2010

balik dr jengka

balik dari jengka semalam, ada bajak tengah gali lubang kat depan rumah. pastu tak de air kat rumah. pastu ada dah. tapi air selut yang kuar. sebagai orang yg malas nak leceh2 aku pun malas masak. mr haceben ckp takpe... hi hi hi
mr haceben: segamat ke gemas?
si pemalas: eh musti la segamat. ( sambil buat muka kesian...)
mr haceben: ok!
si pemalas: (tersenyum lebar dlm hati!)

langkah 1
siap2 lebih kurang.

langkah 2
singgah bazar ramadan taman yayasan.

langkah 3
pilih restauran yang menawan hati.

langkah 4
cari tempat duduk sampai jumpa.

langkah 5
ada budak restauran datang bgtau "kak, dah buka!"
bismillah...

langkah 6
balik.(sambil berpuas hati!)

*langkah 4 tak berapa berjaya, maka dudukla kita kat luar ni...




menu nya ni jek! tapi best la. mahal lak tu!


sedap sangat sampai naik juling budah ni...

puasa @ jengka

setiap kali tiba bulan puasa mesti rindu nak berbuka bersama keluarga kat jengka. jumaat lepas (27 ogos) lepas jumaat bertolaj balik ke jengka. sampai lebih kurang 6.30 petang. menu berbukanya semua dah siap dimasak oleh mak... bestnyaaaaaaaaaaa.

pastu esoknya buat kuih tako. banyak jugak dapat.




pastu buat ikan patin bakar tempoyak... yang ni tak rasa pun. sebab byk sangat juadah. tengok je pun dah kenyang.



tu antara yg sempat snap. main course ptg tu bubur kanji... sedapnya... mak rindunyaaaa.

sebelum balik sungai 2, kita singgah kebun ayah amik buah dokong yang sedap. menjadi buahnya tahun ni.



ayah petik buah dokong.



anak2 tunggu jauh sikit, nyamuk banyak!

Thursday, August 19, 2010

day 9

alhamdulillah dah 9 ramadhan dah ni. syukur kerana masih mampu menunaikan kewajipan kepadaNya.

kali ni nak masukkan pics skt. ni baru je siap masak ni.

href="http://4.bp.blogspot.com/_MDYV9RR-NFo/TGz_HyUCpWI/AAAAAAAAASw/NLyXjdi2DYU/s1600/CIMG3027.JPG">



roti jala n kari ayam

dan utk harith...



terima kasih kpd tuan presiden kerana sudi uli tepung utk donat dan tebar roti jala...

Monday, August 16, 2010

samprit

Bahan-bahan ( 100 biji )

* 8 oz tepung gandum (226.7g)
* 3 oz tepung kastard (85g)
* 1 1/2 oz tepung ubi (42.5g)
* 6 oz gula halus (170g)
* 7 oz marjerin / mentega (198.45g)
* 1 biji kuning telur
* 1 sudu teh esen vanilla
* Ceri merah dan hijau utk hiasan

Cara-cara

1. Pukul gula dan marjerin hingga kembang.
2. Masukkan telur sedikit demi sedikit. masukkan esen vanilla. Putar lagi seketika.
3. Ayakkan tepung gandum, tepung ubi dan kastard.
4. Masukkan adunan tepung ke dlam adunan mentega sedikit demi sedikit.. utk langkah ni, saya gaul menggunakan spatula je..
5. Terap menggunakan acuan semperit. Jika adunan agak lembik tambah lah sedikit gandum.. hias dgn ceri

Sunday, August 15, 2010

ahlan wa sahlan

ahlan wa sahlan ya ramadhan...
dah 5 hari ramadhan dah ni. syukur masih sempat menjalani ibadah puasa. syukur sbb masih pnjg umur, masih sihat tubuh bdn.

syabas umar harith sbb mampu berpuasa... walaupun ditemani dengan rayuan dan rengekan, tetap tabah dan bersemangat.

masa kecik2 dulu kalau posa asyik pkr, buka nak makan apa yek?????.......
dah tua2 ni pkr nak masak apa yek?????????????
kalau hari yg tak smpat, nak beli lauk apa yek??????????????
kesimpulannya dari kecik sampai la, makan, makan, makan je mjadi tajuk utama dalam kepala bila bulan pose ni...
hmmmmmmm ada ka lagu tu?

aku bgtau anak aku:
cuba abang byangkan, org yg miskin yg tak de duit, takde makanan tu... kdg2 je rasa kenyang... kita plak kdg2 je rasa lapar...
wah wah wah aku pun sama jek, memang la bleh thn lpr, tp tak thn nafsu nak masak mcm2, tp nanti buka makan skit je...
tp thn ni aku berazam nak minimize kan pembaziran....
~ ngeh ngeh ngeh...~
dan setakat ni rasanya takde pembaziran sgt laaaaa
alhamdlillah.

jom share menu buka (past tense)
day 1 : mi goreng, jemput pisang, kan cili padi, ikan bakar.
day 2 : beli ~ suma tak sedap: menyesal dan tak nak beli dah! itu pun terpaksa sbb g ziarah org m'ggal.
day 3 : nasi, ayam percik.... dan lupa laaa
day 4 : nasi, cili padi ikan talapia, puteri mandi ...
day 5 : blum lg.

tp umar harith dah tetapkan menu di setiap hati : ikan goreng ngan kicap ye ma.

ntah camane bleh terdelete lak suma file dlm camera. tu la lenkali terus save dlm pc...

Monday, August 9, 2010

umar harith









al-fatihah

sabtu, 7 ogos 2010.
mak called dr hospital kubang kerian.
'ayah itam dah nazak' ...
aku ni dah 3 thn tak balik tganu. sejak ayah itam sakit, sekali pun aku tak g jenguk. cuma dengar cerita dan berita dr mak, ayah, zu dan abg lan. masa dia duk kat kmc, pun tak g jenguk, walaupun dah dekat. kebetulaan masa mereka2 tu buat lawatan, aku tk balik jengka...

bila mr husband tanya nak g tgk tak? aku pun angguk je la. walaupun br sampai rumah dr sekolah. packing lebih kurang. pkl 4 btolak. sampai muadzam, kak ngah called,' ayah itam dah tak de...' inna lillahi wa inna ilaihiraajiun.

dalam perjalanan hujan lebat, traffic memang slow. dia pun tak leh drive laju2. sampai dungun dah penat sangt rasanya. tidur dulu. sampai marang pukul 11, tidur rumah abg lan.
jenazah sampai pukul 10pm kat kg petiti, sembahyangkan, bawak balik tok jiring, kebumi berhampiran kubur arwah tok ki dan arwah su. itu permintaan ayah itam.

aku ingt sempatla aku baca yassin disebelah jennazah... tak sempat rupanya.

esoknya g tok jiring, jumpa mak n ayah. jumpa tok yg dah lama tak jumpa. g rumah ayah cik. bawak mak n ayah g kg petiti. pastu balik jengka. tidur kat jengka. pg isnin btolak ke n9. penatnyaaaa.


aku sebenrnya kagum dengan ketabahan anak2 ayah itam. nmpak mereka reda dengan pemergian aboh mereka. harap aku n adik beradik aku pun dapat sekuat tu kalau ditimpa dugaan dan ujian dariNya.

masa solat jenazah pun gembira je aku dgr ceerita org, ramai org yg sembhyangkan jenazah (walaupun dah lewat malam), teringat masa kematian arwah su dan tok ki, cam tu jgk. alhamdulillah...

al- fatihah untuk arwah:
tok ki (muhammad b mohd amin)
su ( azizah bt muhammad)
ayah itam (razali b muhammad)

aku tahu

jam kat skrin ni : 8:82PM. dah agak lewat sebenarnya. tapi aku nak blogging jugak. bukan sebab ketagih benar, tp banyak nak post kat sini. lagi lama lagi basi dan tak semangat la aku nak post cerita.

dan yang pentng aku tahu, kalau aku buat je aktiviti ni masa memang berlalu dengan pantas. tambahan plak boss takde rumah ni. hhmmmm. harap2 tak lama sngt,sbb byk yg belum settle lg ni.

antara yg terbaru: program bakar lemang kat sekolah. (agaknya sempena ramadan yg dinanti)...

aku rasa over all, best. len kali bleh buat lagi. bukan jumlah lemang menjadi ukuran, bukan kebulur sangat dengan gulai maman, tapi semangat dan kerjasama memang tak dpt dijual beli dan di buat2.

ni pics sekitar majlis.



















href="http://3.bp.blogspot.com/_MDYV9RR-NFo/TF_8A4lK3gI/AAAAAAAAAQI/p4_G5MaCW-E/s1600/CIMG2976.JPG">



tengok, koboi pun pandai masak maman.



~mmmm pandai berlakon!

Friday, August 6, 2010

campur aduk

salam...
for the first time setelah lama berehat, nak masukkan pics je kali ni. sebb sayang plak gmbr ni kalau biar gtu je. tapi .... hentam je laaa.

these are pics on hari guru








bateri camera lak weak. sambung di episod akan datang je la.

Tuesday, August 3, 2010

salam...
lastly dapat jgk publish entry baru dalam ni. lama sgt dah rasanya tak dpt buka. nasib baik wujud lagi...